Czesc!

Saavuimme 10.4 Puolaan Wroclawiin 12 tunnin matkustamisen jälkeen. Matkamme alkoi Helsingin lentokentältä. Lensimme lentokoneella Helsingistä Kööpenhaminaan ja Kööpenhaminasta lentokoneella Wroclawiin. Onneksi kumpikaan meistä ei kärsi lentopelosta.

Wroclawin lentokentallä meitä odotti taksikuski Aviva- kyltin kanssa. Hyppäsimme taksiin tietämättä mihinkä meidät majoitettaisiin. Kuten arvelimmekin Puolalaiset autoilijat eivät hirveämmin välitä nopeusrajoituksista. Noin 45 minuutin taksimatkan jälkeen saavuimme Aviva talolle, jossa meidän lisäksi asuu espanjalaisia opiskelijoita. Alakerrassa on Avivan toimisto. Majoituspaikkamme ympäristö on kuulemma hieman "slummimaista" aluetta, joten pimeällä ei kannata kuljeskella yksin.

Ensimmäisenä päivänä kävimme tutustumassa Wroclawin keskustaan ja  oppaanamme toimiva Kasia näytti meille paikat, joissa olisivat oppituntimme sekä ruokailu. Wroclaw on todella kaunis kaupunki ja suomalaisen silmin kaikki näytti suurelta ja upealta. Keskustassa on paljon kirkkoja ja värikkäitä taloja. Uusi ja vanha sekoittuu keskenään: yhden rakennuksen seinässä voi olla graffitteja ja maalauksia, seuraava rakennus voi olla vanha ja "kuninkaallisen" näköinen.

Puolan kieli on todella vaikea lausua. Suomalaiset eivät ole tottuneet erilaisiin sz,cz ja dz äännähdyksiin, Kuukauden aikana on mahdoton oppia puhumaan ymmärrettävää puolaa, joten olemme tyytyneet  muutamiin lauseisiin: 

Czesc = Hei

Do widzenia = Näkemiin

Tak = Kyllä

Nei = Ei

Przepraszam = Anteeksi 

Nie rozumiem = En ymmärrä

... liikaa konsonantteja peräkkäin suomalaiselle.

Onneksi monet puolalaiset puhuvat ja ymmärtävät englantia, joten emme ole täysin hukassa!